Stawki podatku akcyzowego od produktów alkoholowych w latach: Tabela i zmiany

Stawki podatku akcyzowego od produktów alkoholowych w latach 2022-2027

Stawki podatku akcyzowego od produktów alkoholowych na lata 2022 – 2027 zostały wprowadzone ustawą z dnia 9 grudnia 2021 roku o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw. Wprowadzono nowe, podwyższone stawki akcyzy, które będą osiągać pełną wysokość stopniowo, w latach 2022 – 2027. Ponadto, dla pewnej grupy producentów napojów alkoholowych, wspomniana ustawa przewiduje 50% ulgi. Przeanalizujmy zmiany w stawkach podatku akcyzowego w podziale na poszczególne rodzaje napojów alkoholowych, oraz przyjrzyjmy się bliżej wspomnianej uldze 50%.

Stawki podatku akcyzowego na piwo

Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato. Stawka akcyzy na piwo w roku 2021 wynosiła 8,57 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Nowa stawka akcyzy na piwo wynosi 12,04 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Przy czym podwyżka akcyzy będzie wprowadzana etapami:

  • 2022 r. – 9,43 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
  • 2023 r. – 9,90 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
  • 2024 r. – 10,40 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
  • 2025 r. – 10,92 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu,
  • 2026 r. – 11,47 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
  • Stawki podatku akcyzowego na wino

    Podstawą opodatkowania wina jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu. Stawka akcyzy na wino w roku 2021 wynosiła 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Nowa stawka akcyzy na wino to 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Podwyżka akcyzy będzie wprowadzana w następujący sposób:

  • 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
  • Stawki podatku akcyzowego na napoje fermentowane

    Dotychczasowe stawki akcyzy na napoje fermentowane (cydry, perry, miody pitne, wina owocowe i podobne) wynosiły:

  • Dla cydru i perry o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 5,0% objętości – 97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
  • Na pozostałe napoje fermentowane – 174,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
  • Po 1 stycznia 2022 stawka na pozostałe napoje fermentowane wynosi 245,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Przy czym w najbliższych latach będzie to:

  • 2022 r. – 191,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2023 r. – 201,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2024 r. – 211,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2025 r. – 222,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2026 r. – 233,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
  • Stawki podatku akcyzowego na wyroby pośrednie

    Podstawą opodatkowania wyrobów pośrednich (np. wina likierowe) jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu. Do końca roku 2021 stawka akcyzy na wyroby pośrednie wynosiła 350,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Nowa stawka akcyzy na wyroby pośrednie wynosić będzie 490,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Do tej kwoty dojdziemy stopniowo.

  • 2022 r. – 385,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2023 r. – 404,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2024 r. – 424,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2025 r. – 445,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu,
  • 2026 r. – 467,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
  • Stawki podatku akcyzowego na alkohol etylowy i napoje spirytusowe

    Stawka akcyzy na alkohol etylowy w roku 2021 wynosiła 6275,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie. Po zmianie stawka akcyzy na alkohol etylowy wynosi 8811,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie. I tu również stawka będzie zwiększana stopniowo:

  • 2022 r. – 6903,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
  • 2023 r. – 7248,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
  • 2024 r. – 7610,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
  • 2025 r. – 7991,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie,
  • 2026 r. – 8391,00 zł od 1 hektolitra alkoholu etylowego 100% vol. zawartego w gotowym wyrobie.
  • Ulga 50%

    Dla alkoholu etylowego i napojów spirytusowych, podobnie jak dla wina i napojów fermentowanych oraz wyrobów pośrednich, postanowiono wprowadzić ulgę 50%. Mówi o tym art. 93 ust. 5, który możemy znaleźć w tekście jednolitym przyjętej 9 grudnia ustawy. „Stawka akcyzy na alkohol etylowy wyprodukowany przez gorzelnie należące do producentów owoców produkujące rocznie ponad 10 hektolitrów alkoholu etylowego z owoców dostarczanych im przez producentów owoców pochodzących z ich upraw własnych lub osób z nimi zamieszkujących i utrzymujących się wspólnie wynosi 50% stawki akcyzy, o której mowa w ust. 4, z ograniczeniem jej stosowania

    Udostępnij:

    Podobne

    CBAM (graniczny podatek węglowy) – co to jest? CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), określany jako graniczny podatek węglowy, to mechanizm...
    Terminy i procedury sprawozdania CBAM – co musisz wiedzieć? Sprawozdanie CBAM wynika z projektu Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), którego...
    Wpływ unijnych sankcji na rynek: Zakaz importu niektórych wyrobów z żelaza i stali W marcu 2014 roku Unia Europejska, reagując...
    Czym jest numer EORI? – Numer EORI (Economic Operators’ Registration and Identification) jest kluczowym identyfikatorem w systemie celnym UE, umożliwiającym...